Sposób przygotowania:
Zupa serowa z porem i pulpetami
Ser cheddar zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pora pokroić w plastry lub jak duży w pół plastry. W garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojonego pora i smażyć chwilę aby nieco zmiękł i zmniejszył swoją objętość. Potem całość zalać bulionem, zagotować i gotować ok 10 minut.
W międzyczasie przygotować pulpety.
Mięso mielone doprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać do gorącej zupy. Chwile gotować aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać starty ser. Wymieszać i dalej gotować aż składniki będą miękkie a ser się rozpuści, od czasu do czasu przemieszać.
Gdy zupa będzie gotowa garnek zestawić z ognia. Dodać śmietankę oraz szczypiorek i całość wymieszać.
Zupę można podawać.
W międzyczasie przygotować pulpety.
Mięso mielone doprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać do gorącej zupy. Chwile gotować aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać starty ser. Wymieszać i dalej gotować aż składniki będą miękkie a ser się rozpuści, od czasu do czasu przemieszać.
Gdy zupa będzie gotowa garnek zestawić z ognia. Dodać śmietankę oraz szczypiorek i całość wymieszać.
Zupę można podawać.