migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1174]

Zupa serowa z porem i pulpetami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pożywna zupa serowa z dodatkiem pora i pulpecików. U mnie obowiązkowo jeszcze z chrupiącymi grzaneczkami.

Zupa serowa z porem i pulpetami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa serowa z porem i pulpetami

 

  • 1,5 l bulionu
  • 1 duża cebula
  • 400 g pora (biała i jasnozielona część)
  • 400 g mięsa mielonego, u mnie łopatka
  • 200 g sera cheddar
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • sól,pieprz
  • pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:

Zupa serowa z porem i pulpetami
Ser cheddar zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pora pokroić w plastry lub jak duży w pół plastry. W garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojonego pora i smażyć chwilę aby nieco zmiękł i zmniejszył swoją objętość. Potem całość zalać bulionem, zagotować i gotować ok 10 minut.

W międzyczasie przygotować pulpety.

Mięso mielone doprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać do gorącej zupy. Chwile gotować aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać starty ser. Wymieszać i dalej gotować aż składniki będą miękkie a ser się rozpuści, od czasu do czasu przemieszać.

Gdy zupa będzie gotowa garnek zestawić z ognia. Dodać śmietankę oraz szczypiorek i całość wymieszać.

Zupę można podawać.
Zupa serowa z porem i pulpetami
Pora pokroić w plastry lub jak duży w pół plastry.
Zupa serowa z porem i pulpetami
W garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojonego pora i smażyć chwilę aby nieco zmiękł i zmniejszył swoją objętość.
Zupa serowa z porem i pulpetami
Mięso mielone doprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać do gorącej zupy.
Zupa serowa z porem i pulpetami
Następnie dodać starty ser. Wymieszać i dalej gotować aż składniki będą miękkie a ser się rozpuści, od czasu do czasu przemieszać. Gdy zupa będzie gotowa garnek zestawić z ognia.