AlinkaMalinka

AlinkaMalinka

Kucharz
[Przepisów: 5]

Zupa serowa z ryżem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna zupa! Różni się od zup, które przynajmniej ja jadałam. Gotowała ją moja Mama, wniosła zmiany, dzięki temu jest jeszcze lepsza!

Zupa serowa z ryżem i pieczarkami

Składniki:

Zupa serowa z ryżem i pieczarkami

 

  • ok. 1,5 - 2 litra rosołu
  • 2 udka kurczaka
  • 3 opakowania po 100gr serka topionego (u mnie gouda)
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 100 gr pieczarek
  • tłuszcz do smażenia
  • przyprawa do drobiu
  • pieprz
  • sól
  • pietruszka do posypania

 

Sposób przygotowania:

Zupa serowa z ryżem i pieczarkami
Udka filetujemy. Z tego, co nam zostało po odjęciu mięsa gotujemy rosół na swój ulubiony sposób. Otrzymane filety kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na tłuszczu z dodatkiem przypraw do drobiu. Kiedy rosół już będzie gotowy, odlewamy szklankę i rozgniatamy serki topione. Do garnka wsypujemy ryż i czekamy aż się zagotuje, wówczas dodajemy rozmieszany serek. Kiedy zupa będzie już prawie gotowa (sprawdzić wg gotowości ryżu) dodajemy mięso i przykrywamy pokrywką. W tym czasie obsmażamy na tłuszczu pieczarki z dodatkiem szczypty soli i pieprzu, dodajemy je do zupy. Z pieczarkami ma się gotować ok. 3 minut. Doprawiamy do smaku, jeżeli trzeba. Jak ktoś bardzo lubi, można również dodać ziemniaki. Gotową zupkę posypujemy pietruszką albo inną ulubioną zieleniną. Smacznego!