margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Zupa serowo-groszkowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Moja ulubiona zupa z udziałem zielonego groszku

Zupa serowo-groszkowa

Składniki:

Zupa serowo-groszkowa

 

  • 2- 2,5 l rosołu l
  • ew. mięso z rosołu
  • 3 marchewki (ja miałam z rosołu)
  • puszka zielonego groszku
  • serek topiony naturalny lub z ziołami
  • łyżka mąki
  • 2-3 jajka
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki śmietany

Sposób przygotowania:

Zupa serowo-groszkowa
Do rosołu wrzucamy odsądzony zielony groszek oraz serek topiony, czekamy aż lekko zacznie wrzeć.Następnie wszystko mielimy malakserem. Marchewki kroimy w talarki i dodajemy do zupy, jeśli mamy mięso z rosołu oddzielamy je od kości. Łyżkę mąki łączymy z odrobiną wody i jednym jajkiem. Troszkę solimy i pieprzymy. Mieszamy dopóki masa nie nabierze jednolitej konsystencji. Mąkę z jajkiem wlewamy powoli do lekko wrzącej wody ciągle mieszając. Gotujemy jeszcze kilka minut możemy w tym czasie dodać 2-3 łyżki śmietany. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy na sam koniec gotowania. Pozostałe jajka gotujmy na twardo i podajemy z zupą nalaną na talerze. My mieliśmy wersję lżejszą bez jajek. Smacznego