Sposób przygotowania:
Zupa sojowa z kalafiorem
Soje zalac 4 szklankami zimnej wody i odstawic na noc, aby speczniala. Mieso oplukac, osuszyc i pokroic na kostke, po czym oproszyc sola i pieprzem i wstawic do lodowki na co najmniej 30 minut. Soje przeplukac i w razie koniecznosci, odrzucic lupinki. Warzywa obieramy i myjemy. Cebule kroimy w kosteczke, marchew i pietruszke przekrajamy wzdluz i kroimy w polpaski. Ziemniaki kroimy w kosteczke, pora w plastry, czosnek w drobniutka kosteczka, a kalafiora rozdrabniamy na rowne, malutkie rozyczki. Do garnka wlewamy 1,7 litra zimnej wody, wrzucamy soje (nie solimy), zagotowujemy i gotujemy ok 35 minut bez przykrycia, na malym ogniu, po czym wrzucamy mieso i gotujemy kolejne 20 minut. Dodajemy cebule i ziemnaki i przyprawiamy: vegeta, sola, pieprzem, wrzucamy lisc laurowy i gotujemy ok 10 minut. Nastepnie wrzucamy kalafiora, curry, papryke, czosnek granulowany, gotujemy 10 mniut, po czym dodajemy pora, czosnek, bazylie, doprawiamy do smaku (maggie i vegeta), zagotowujemy i wylaczamy palnik, ale nie zdejmujemy garnka przez kilka minut. Czosnek i por szybko sie gotuja,a goraca temperatura zupy sprawi, ze warzywa szybko zmiekna.
mania
Pyza
A.B.
Bahus