Sposób przygotowania:
ZUPA STAROPOLSKA TRADYCJA
Surową kiełbasę należy zalać 2 litrami wody i doprowadzić do wrzenia, następnie usunąć powstałą na powierzchni wody pianę i dalej gotować przez ok. 20-25 min. na minimalnym ogniu. Po tym czasie wyjąć kiełbasę, a do wywaru dodać 1 kostkę rosołową. W osobnym garnku, na rozgrzanym oleju zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę. Z mrożonki wyjąć saszetkę z przyprawami, a warzywa dodać do zrumienionej cebuli, wymieszać, oprószyć mąką i smażyć kilka minut. Następnie zalać przygotowanym wywarem, dodać przyprawy z saszetki, majeranek, liść laurowy, sól i pieprz. Gotować przez ok. 10-12 min. Po zdjęciu z ognia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku. Na koniec dodać pokrojoną w plastry kiełbasę. Podawać z zrumienionymi na maśle kromkami białego pieczywa, delikatnie natartymi ząbkiem czosnku. SMACZNEGO :)