justysszl

justysszl

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Zupy Hortex

ZUPA STAROPOLSKA TRADYCJA

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja rodzina należy do zwolenników tradycyjnych potraw, dzięki którym nasze żołądki są zadowolone, a buzie zdrowo uśmiechnięte. Na dzisiejszy powrót mojej rodziny do domu przygotowałam tradycyjną zupę staropolską na bazie wywaru z surowej kiełbasy.

ZUPA STAROPOLSKA TRADYCJA

Składniki:

ZUPA STAROPOLSKA TRADYCJA

 

  • 1x Zupa wiejska z natką pietruszki Hortex
    2 litry wody,

  • 1 pęto surowej białej kiełbasy,

  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka mąki,
  • kostka rosołowa, sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, zielona pietruszka,

  • 1 baton na grzanki


Sposób przygotowania:

ZUPA STAROPOLSKA TRADYCJA
Surową kiełbasę należy zalać 2 litrami wody i doprowadzić do wrzenia, następnie usunąć powstałą na powierzchni wody pianę i dalej gotować przez ok. 20-25 min. na minimalnym ogniu. Po tym czasie wyjąć kiełbasę, a do wywaru dodać 1 kostkę rosołową. W osobnym garnku, na rozgrzanym oleju zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę. Z mrożonki wyjąć saszetkę z przyprawami, a warzywa dodać do zrumienionej cebuli, wymieszać, oprószyć mąką i smażyć kilka minut. Następnie zalać przygotowanym wywarem, dodać przyprawy z saszetki, majeranek, liść laurowy, sól i pieprz. Gotować przez ok. 10-12 min. Po zdjęciu z ognia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku. Na koniec dodać pokrojoną w plastry kiełbasę. Podawać z zrumienionymi na maśle kromkami białego pieczywa, delikatnie natartymi ząbkiem czosnku. SMACZNEGO :)