Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Zupa strączkowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Treściwa, rozgrzewająca i wartościowa zupa z 3 fasolami oraz z soczewicą, którą robi się ekspresowo.

Zupa strączkowa

Składniki:

Zupa strączkowa

 

  • bulion warzywny- 1 litr,
  • marchewka- 1 szt.,
  • pietruszka- 1 szt.,
  • por- 1/2 szt.,
  • cebula- 1 duża,
  • koncentrat pomidorowy- 3 czubate łyżki,
  • soczewica czerwona- 1/2 szklanki,
  • czerwona fasola- mała puszka,
  • biała fasola- mała puszka,
  • fasolka szparagowa- 150 g (teraz mrożona),
  • czosnek- 1 ząbek,
  • ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, chili, słodka papryka, sól, pieprz,
  • olej- do smażenia,
  • świeża kolendra- do posypania.

 

Sposób przygotowania:

Zupa strączkowa
Pietruszkę, marchewkę, por oraz ziele angielskie i listek laurowy zagotować w bulionie. W międzyczasie zeszklić na oleju poszatkowaną cebulę z czosnkiem i przełożyć do garnka z zupą. Gotować warzywa przez około 25 minut, a 10 minut przed końcem gotowania wsypać soczewicę, a następnie dodać koncentrat pomidorowy. Kiedy zupa jest gotowa, dodać 3 rodzaje fasoli, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką oraz chili do smaku i całość podgotować 1 minutę. Posypać świeżą kolendrą.

Tagi:

soczewica