Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zupa fasolowa jest smaczna i bardzo sycąca

Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem

Składniki:

Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem

 

  • 35 dag fasoli białej,
  • 25 dag wędzonego boczku,
  • 1 listek laurowy,
  • 3 marchewki,
  • 2 kostki rosołowe (wołowe),
  • 2 jabłka,
  • 4 ziemniaki (duże),
  • 2 łyżki zieleniny

 

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem
Fasolkę umyć i namoczyć na noc. Następnego dnia z fasolki odlać wodę w której się moczyła, wlać 1,5-2 litry świeżej wody, dodać boczek i listek laurowy. Gotować około 1,5 godziny na wolnym ogniu. W połowie gotowania do fasoli dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew, wrzucić kostki rosołowe. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać obrane i pokrojone w słupki jabłka. Z zupy wyjąć boczek, pokroić w plasterki i wrzucić ponownie do zupy, posypać zieleniną. Podawać z pieczywem.