Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Zupa syczuańska

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna, orientalna zupa przygotowana na bazie wieprzowiny oraz kapusty to idealne połączenie kontrastujących smaków.

Zupa syczuańska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa syczuańska

 

  • 190 g karczku bez kości
  • 3 ziarenka pieprzu syczuańskiego
  • 1 listek laurowy
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 100 g kapisty pekińskiej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 litr bulionu
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Zupa syczuańska
Mięso kroimy w cienkie plasterki a następnie podsmażamy na patelni na oleju kokosowym. Podsmażamy mięso. Przewracamy na drugą stronę, a następnie dodajemy poszatkowaną kapustę. Smażymy 5 minut. Zalewamy całość litrem bulionu, doprawiamy tymiankiem, sosem sojowym i papryką. Makaron zalewamy ciepłą wodą, po 5 minutach odcedzamy i nakładamy na talerze. Wszystko polewamy bulionem i dekorujemy sezamem.  
Zupa syczuańska
Podsmażamy wieprzowinę pokrojoną w plasterki
Zupa syczuańska
Dodajemy posiekaną drobno kapustę pekińską
Zupa syczuańska
Dodajemy bulion do zawartości patelni
Zupa syczuańska
Całość doprawiamy przyprawami i mieszamy