bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Zupa szczawiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Tradycyjna wiosenna zupa szczawiowa z jajkiem, u mnie w domu podaje się ją z ugotowanymi ziemniakami.

Zupa szczawiowa

Składniki:

Zupa szczawiowa

 

 

  • 1 cebula

 

  • 2 marchewki

 

  • 1 pietruszka

 

  • kawałek selera

 

 

 

  • 0,5 kilograma szczawiu

 

 

  • 3 łyżki maki pszennej

 

 

  • 5-6 jajek ugotowanych na twardo

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa

Gotowanie bulionu

Zupa szczawiowa
Ugotowany bulion przecedzamy przez sitko .

Do większego garnka wkładamy żeberka wieprzowe, obrane i umyte warzywa, ziarna pieprzu i zalewamy 3-4 litrami wody solimy do smaku. Gotujemy do miękkości mięsa. Ugotowany bulion przecedzamy.

Przygotowanie szczawiu:

Zupa szczawiowa
Szczaw przebieramy ,płuczemy i kroimy .

Szczaw przebieramy, pozbawiamy ogonków,płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w paski.

Gotowanie zupy:

Zupa szczawiowa
Szczaw dodajemy do zupy i gotujemy .

Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojony szczaw i gotujemy przez kilka minut.

Przyprawianie zupy:

Zupa szczawiowa
Ugotowana upę doprawiamy do smaku .

Zupę zagęszczamy mąka rozmieszaną z zimną wodą. Dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielka ilością zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podanie zupy :

Zupa szczawiowa
Zupę podajemy z jajkiem i ugotowanymi ziemniakami.

Zupę podajemy z jajkiem i ugotowanymi ziemniakami.