Czy wiecie jaka roślina jest niezwykle odporna na temperaturę i rośnie zarówno w północnej Europie jak i w Afryce? Chodzi o szczaw! Jego niezwykła zdolność przetrwania w trudnych warunkach sprawiła, że jest on cennym źródłem minerałów i witamin.
Ze szczawiu jesteśmy w stanie wyczarować wiele niezwykłych potraw. Z podsmażonych na maśle liści tworzymy smakowite sałatki i dodatki do potraw. Jedną z najbardziej znanych jest zupa szczawiowa, inaczej nazywana barszczem szczawiowym. Wykonuje się ją z podsmażonych liści szczawiu. Następnie zalewane są one rosołem. Dla wegetarian idealnym rozwiązaniem będzie zastosowanie rosołu na bazie warzyw. Jeśli jednak wolimy bardziej konkretne i wyraziste smaki warto sięgnąć po rosół z kurcząt lub wołowy.
Po ugotowaniu szczawiu z wywarem, zupę zabiela się mlekiem lub śmietaną. Do tradycyjnego barszczu szczawiowego dodawało się też żółtko. Bardziej treściwą zupę uzyska się poprzez dodanie węgli pod postacią klusek, ziemniaków bądź ryżu. Wedle upodobania zupę można zagęścić zasmażką albo zmiksować (ta wersja polecana jest dla maluchów).
Jeśli nie mieliście dotąd okazji wypróbować barszczu szczawiowego, koniecznie zróbcie to teraz! Zupa ta nadaje się idealnie na letnie upały.