Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Zupa szczawiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa szczawiowa po staropolsku. Z prawdziwą wiejską śmietaną, podana z jajkami lub grzankami chlebowymi.

Zupa szczawiowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa szczawiowa

 

  • 2 - 3 litry lekkiego rosołu lub wywaru mięsnego
  • 2 - 3 łyżki masła
  • około 30 dag młodych liści szczawiu
  • sól morska
  • pieprz ziołowy
  • pół szklanki wiejskiej śmietany

 

  • jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa
Szczaw myjemy, siekamy, podduszamy na maśle, dodajemy rosół, zaprawiamy wiejską śmietaną i gotujemy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Podajemy z grzankami chlebowymi lub jajkami ugotowanymi na półmiękko lub na twardo. Posypujemy świeżym lub suszonymi płatkami mniszka lekarskiego.
Zupa szczawiowa
młode liście szczawiu rosnącego na leśnej polanie