DorotaZ

DorotaZ

Starszy Kucharz
[Przepisów: 10]

Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zupa szczawiowa to smak nadchodzącej wiosny. Zielona, kwaskowata, w połączeniu z jajkiem to duet idealny.

Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem

Składniki:

Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem

zupa

  • bulion drobiowy 500 ml
  • szczaw konserwowy 200 ml
  • śmietana 18% 100 ml
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier (opcjonalnie jeśli zupa jest za kwaśna

dodatki

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem

Przygotowanie zupu

Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem

Bulion drobiowy zagotowujemy. Do gotującego bulionu dodajemy szczaw konserwowy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Śmietanę hartujemy i dodajemy do zupy.

Doprawiamy solą, pieprzem i jeśli jest za kwaśna cukrem.

Dodatki

Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem

Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Jajka ugotowane na twardo obieramy i kroimy na ćwiartki.

Zupę podajemy z ziemniakami i jajkiem.


Tagi:

zupa szczaw