WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1997]

Zupa szczawiowa z pasternakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa szczawiowa na przecierze szczawiowym domowej roboty, ugotowana na rosole drobiowym, z pasternakiem, marchewką i pietruszką.

Zupa szczawiowa z pasternakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa szczawiowa z pasternakiem

 

  • Kilka ziemniaków
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1 pasternak korzeń
  • 1 cebula
  • 1 słoiczek przecieru szczawiowego
  • 3 jajka
  • Ok. 100-150ml śmietany 30%
  • Ok. 1,5l rosołu drobiowego
  • Listek laurowy
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa z pasternakiem

ETAP 1:

Warzywa obrać i opłukać. Ziemniaki pokroić na kawałki. Marchewki, pasternak i pietruszkę zetrzeć na tarce. Warzywa przełożyć do garnka. Zalać rosołem. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na oleju. Dodać do garnka. Włożyć listek i ziele angielskie. Posolić i zagotować. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać przecier szczawiowy. Zagotować.

Gotować ok. 15 minut. Dodać śmietanę. Znów gotować ok 15 minut. Na koniec dodać surowe jajka, wybijając je bezpośrednio do garnka. Gotować aż jajka się zetną.

Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Podawać na gorąco.

Zupa szczawiowa z pasternakiem, na rosole
Zupa szczawiowa po dodaniu śmietany i jajek
Zupa szczawiowa z pasternakiem, na rosole
Przecier szczawiowy dodany do gotującej się zupy
Zupa szczawiowa z pasternakiem, na rosole
Przesmażona cebula dodana do pozostałych warzyw
Zupa szczawiowa z pasternakiem, na rosole
Pokrojone ziemniaki i starte warzywa włożone do garnka