WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 927]

Zupa jarzynowa na kości

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Klasyczna zupa jarzynowa ugotowana na wędzonej kości wieprzowej z ziemniakami, marchewką, selerem,porem i majerankiem.

Zupa jarzynowa na kości Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa jarzynowa na kości

 

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa na kości

ETAP 1:

Wszystkie warzywa umyć i obrać. Ziemniaki pokroić w większą kostkę, marchewkę pokroić w plasterki, pietruszkę i pora pokroić w drobną kosteczkę. Pora pokroić w krążki. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka. Dodać kość wędzoną. Wlać wody tyle aby przykryła wszystko. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.

Zupę ustawić na gazie i zagotować. Wrzucić kostkę rosołową, dodać natkę pietruszki i roztarty majeranek i gotować aż wszystkie warzywa będą mięciutkie. Na koniec można doprawić solą i pieprzem czarnym mielonym. Po ugotowaniu zupy wyjąć kość i oddzielić od niej mięso.

Zupę rozlać do miseczek i powkładać kawałki mięsa.

Zupa jarzynowa na kości
Mięso oddzielone od kości wędzonej wieprzowej
Zupa jarzynowa na kości
Ugotowana zupa jarzynowa w garnku przed rozlaniem do miseczek
Zupa jarzynowa na kości
Warzywa pokrojone i kość wieprzowa zalane wodą przed zagotowaniem
Zupa jarzynowa na kości
Kość włożona do garnka i warzywa pokrojone przed zalaniem wodą