haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Krem pomidorowo-kokosowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kiedy Twoje dzieci wracają ze szkoły powinny zjeść coś zdrowego, ale chcesz również, żeby to było smaczne i atrakcyjne dla Twoich pociech. Strzałem w dziesiątkę będzie ta zupa krem! Na dodatek możesz ją przechowywać w lodowce przez tydzień.

Krem pomidorowo-kokosowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem pomidorowo-kokosowy

 

  • 1 puszka pomidorów krojonych - 400g
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 kostka rosołowa
  • 1/2 słodkiego ziemniaka
  • 2 marchewki
  • 1 czerwone papryki
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 2-3 kromki brązowego chleba
  • ser żółty do tostów
  • sól, pieprz, curry, słodka papryka, ziele angielskie, liście laurowe.

Sposób przygotowania:

Krem pomidorowo-kokosowy
1. W garnku rozgrzej olej, cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij (nie przypal, bo zupa będzie gorzka!).

2. Z kostki rosołowej zrób 750 g bulionu.

3. Słodkie ziemniaki, paprykę i marchewkę obierz, umyj i pokrój w kawałki.

4. Wlej bulion do cebuli, dodaj warzywa i pomidory z puszki.

5. Dopraw sola, pieprzem, curry, słodką papryką i gotuj na wolnym ogniu około 20 minut.

6. Włóż chleb na grilla, lekko go podpiecz, obróć na druga stronę, obłóż serem i tostuj do rozpuszczenia sera.

7. Tosty pokrój na trójkąty.

8. Zmiksuj zupę na gładki krem i dodaj mleczko kokosowe.

Podawaj z serowymi trójkątami.
Krem pomidorowo-kokosowy
wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kostkę.
Krem pomidorowo-kokosowy
Cebulę kroimy i podsmażamy do zeszklenia na oleju.
Krem pomidorowo-kokosowy
Dodajemy bulion i warzywa i gotujemy 20 minut.
Krem pomidorowo-kokosowy
Zupę miksujemy i dodajemy mleczko kokosowe.