WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 600]

Zupa jarzynowo-brokułowa z zacierkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, zdrowa i lekka zupa jarzynowo - brokułowa na kiełbasie swojskiej z dziczyzny z dodatkiem zacierek.

Zupa jarzynowo-brokułowa z zacierkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa jarzynowo-brokułowa z zacierkami

Składniki na zupę

Ciasto na zacierki

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowo-brokułowa z zacierkami

Zupa

Wszystkie warzywa na zupę obrać, umyć i pokroić w kostkę lub na plasterki. Wrzucić do garnka. Brokuły podzielić na różyczki i dodać do garnka. Wlać bulion. Włożyć listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zagotować. Po ok. 20 minutach gotowania włożyć kiełbasę i gotować dalej. Dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek. Pod koniec gotowania doprawić w razie potrzeby solą i roztartym majerankiem.

Zacierki

Mąkę wsypać do miski. Wsypać sól do smaku i wlać wodę. Wodę można wlewać partiami zagniatając jednocześnie ciasto. Ciasto zagnieść tylko do momentu połaczenia wszystkich składników. Nie trzeba go długo wyrabiać. Gotowe ciasto skubać palcami na zacierki o nieregularnych kształtach. Zacierki wrzucić do gotującej się zupy i gotować kilkanaście minut w zupie.

Zupa jarzynowo-brokułowa z zacierkami
Zacierki wrzucone do zupy jarzynowo - brokułowej
Zupa jarzynowo-brokułowa z zacierkami
Zacierki z surowego ciasta przed włożeniem do zupy
Zupa jarzynowo-brokułowa z zacierkami
Ciasto zagniecione na zacierki przed zrobieniem zacierek
Zupa jarzynowo-brokułowa z zacierkami
Warzywa pokrojone zalane bulionem przed zagotowaniem