Sposób przygotowania:
Zupa jarzynowo-brokułowa z zacierkamiZupa
Wszystkie warzywa na zupę obrać, umyć i pokroić w kostkę lub na plasterki. Wrzucić do garnka. Brokuły podzielić na różyczki i dodać do garnka. Wlać bulion. Włożyć listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zagotować. Po ok. 20 minutach gotowania włożyć kiełbasę i gotować dalej. Dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek. Pod koniec gotowania doprawić w razie potrzeby solą i roztartym majerankiem.
Zacierki
Mąkę wsypać do miski. Wsypać sól do smaku i wlać wodę. Wodę można wlewać partiami zagniatając jednocześnie ciasto. Ciasto zagnieść tylko do momentu połaczenia wszystkich składników. Nie trzeba go długo wyrabiać. Gotowe ciasto skubać palcami na zacierki o nieregularnych kształtach. Zacierki wrzucić do gotującej się zupy i gotować kilkanaście minut w zupie.