iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zupa pieczarkowa z tortellini

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna zupa z makaronem tortelini i pieczarkami, składników w niej mało, a cały smak daja jej pieczarki i nadzienie z makaronu.

Zupa pieczarkowa z tortellini

Składniki:

Zupa pieczarkowa z tortellini

 

  • 40 dag pieczarek
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 opakowanie makaronu tortelini u mnie z nadzieniem serowym
  • 3 łyżki masła
  • 1/4 szklanki śmietany 30 %
  • zielona pietruszka
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa z tortellini
Marchew pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. W garnku stopić masło i przesmażyć na nim chwilkę pieczarki z marchewką, dodać obrana pietruszkę i selera, dolać 1,5 litra bulionu warzywnego, dosypać 1/2 łyżeczki soli zagotować, dotować kilka minut.Kiedy marchewka lekko zmięknie to możemy już dosypać makaron i gotujemy na małym ogniu do miękkości na koniec dolewamy śmietankę i doprawiamy do smaku pieprzem czarnym, ziołowym i solą.

Przed podaniem posypujemy zieloną pietruszką, zupa zaraz po ugotowaniu jest gotowa do podania bo im dłużej stoi tym robi się bardziej gęsta.