Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Zupa szparagowa z kwiatkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

a jednak można zadziwić domowników zwykłą zupą :)

Zupa szparagowa z kwiatkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa szparagowa z kwiatkiem

 

  • białych, cienkich szparagów z czego całych tylko kilka sztuk a reszta to dolne części pędów
  • kilkanaście młodych ziemniaczków wielkości najwyżej orzechów włoskich
  • ok. 600 ml lekkiego bulionu jarzynowego albo drobiowego
  • kilka łyżek słodkiej śmietanki - u mnie 30 %
  • ok. 1/3 łyżeczki mąki pszennej
  • SOS - garść młodych liści rzodkiewki
  • 1/2 łyżeczki koperku świeżego
  • 2 łyżki oleju rydzowego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • do smaku - cukier, sól morska, pieprz biały zmielony
  • do przybrania - świeże kwiatki stokrotek

Sposób przygotowania:

Zupa szparagowa z kwiatkiem
szparagów nie obierałam bo były cienki - połamałam je tylko na nieduże kawałki - górne 3 - 4 cm części tych całych odłożyłam - resztę wrzuciłam do garnka, zalałam bulionem i gotowałam na niedużym ogniu aż zmiękły czyli ok. 20 - 30 minut. Do gotowania dodałam jeszcze ok. 1/4 łyżeczki cukru. Ugotowane odcedziłam - wywar podzieliłam na połowę i jedną zmiksowałam blenderem razem z warzywami a potem przetarłam przez sito żeby pozbyć się włókien - żmudna robota bo ciężko szło, ale dałam radę :) Do reszty bulionu wrzuciłam oczyszczone, oskrobane całe ziemniaczki, gotowałam do miękkości. Gdy były miękkie dorzuciłam na chwilę główki szparagów i gotowałam razem dosłownie 2 - 3 minutki. Dodałam przecier ze szparagów i doprawiłam pieprzem. Śmietankę roztrzepałam z niewielką ilością soli i odrobiną mąki bo zupa nie była zbyt gęsta - wlałam do garnka, zagotowałam, doprawiłam do smaku.SOS - listki rzodkiewek oraz koperek umyłam i osączyłam dokładnie. Wrzuciłam do małego pojemnika blendera, dodałam sok z cytryny i olej oraz po szczypcie cukru, soli i pieprzu - zmiksowałam - jeśli sos byłby za gęsty (powinien być lekko lejący) trzeba dodać 1 łyżeczkę ciepłej wody i ponownie zmiksować, ew. ponownie doprawić.Zupę nalewać na talerze, polać sosem i udekorować kwiatkami - można kłaść na powierzchni nawet stulone bo pod wpływem temperatury rozwiną się :)
Zupa szparagowa z kwiatkiem
dekorować można także stulonymi kwiatkami stokrotek poniewać położona na ciepłej zupie rozwiną się