Sposób przygotowania:
Zupa tom kha gai domowym sposobem
Piersi z kurczaka pokroić bardzo drobno. Posypać curry. W rondlu rozgrzać olej. Wrzucić kurczaka i mieszając zrumienić. Dorzucić chili , listki Kafiru, połowę szczypioru( białe kawałki) cukier, sos sojowy- chwilę smażyć. Zalać wodą ( lub wodą i mlekiem kokosowym) .Dołożyć pastę Tom Kha i proszek kokosowy. Wymieszać. Gotować 30 minut. Doprawić do smaku.
Makaron zalać wrzątkiem i zostawić na 5 minut. Odcedzić. Rozłożyć do miseczek ( można przeciąć jak nitki są za długie). Zalać zupą. Posypać szczypiorem i pocięta papryczką . Na zdjęciu są pałeczki ale to tylko dekoracja :) - nie umiem nimi poprawnie jeść - używam łyżki .
* Zupa jest bardzo pikantna .
** Uważam , że można tą pastę dodawać również do II Dań robiąc np. rybę w sosie z jej dodatkiem, kurczaka, ryż i co tam przyjdzie nam do głowy. Fantastycznie smakowała by moim zdaniem ryba w takim sosie podana z ryżem jaśminowym.
*** Do posypania po wierzchu zupy zabrakło mi papryczki to pokroiłam kawałek skórki pomidora :)
Jak wyglądają pasta Tom Kha i mleczko kokosowe w proszku - możecie zobaczyć na forum tego przepisu - polecam. Ja w każdym razie mam zamiar zrobić zapas.
Makaron zalać wrzątkiem i zostawić na 5 minut. Odcedzić. Rozłożyć do miseczek ( można przeciąć jak nitki są za długie). Zalać zupą. Posypać szczypiorem i pocięta papryczką . Na zdjęciu są pałeczki ale to tylko dekoracja :) - nie umiem nimi poprawnie jeść - używam łyżki .
* Zupa jest bardzo pikantna .
** Uważam , że można tą pastę dodawać również do II Dań robiąc np. rybę w sosie z jej dodatkiem, kurczaka, ryż i co tam przyjdzie nam do głowy. Fantastycznie smakowała by moim zdaniem ryba w takim sosie podana z ryżem jaśminowym.
*** Do posypania po wierzchu zupy zabrakło mi papryczki to pokroiłam kawałek skórki pomidora :)
Jak wyglądają pasta Tom Kha i mleczko kokosowe w proszku - możecie zobaczyć na forum tego przepisu - polecam. Ja w każdym razie mam zamiar zrobić zapas.
kołczu
Babciagramolka
Ok. 6 zł a mleczko 7 zł. Z tym że nie trzeba użyć całości . Problem w tym ze ja kupuję w internecie i muszę sobie doliczyć za dostawę -więc kupuję na zapas za większa kwotę. Ale pewnie w sklepach orientalnych też jest. Ona nie tylko do zupy moze być .
kołczu
Noruas
marietta