wazka2008

wazka2008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 367]

Zupa Tom Yum

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupa Tom Yum potrzebuje specjalnych składników ale jest tego warta.

Zupa Tom Yum

Składniki:

Zupa Tom Yum

 

  • 1 litr bulionu z kurczaka
  • 350 g surowych krewetek
  • 2 kalmary
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 cebule
  • 5 kłączy trawy cytrynowej
  • 3 małe czerwone chilli
  • 4 liście limonki
  • puszka grzybów tajskich
  • 3 łyzki soku z limonki
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • bazylia

Sposób przygotowania:

Zupa Tom Yum
Przygotować wywar z kurczaka, w litrze gotującej się wody. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, krewetki i kalmary obrać ze skorupek. Do bulionu dodać połowę trawy cytrynowej i gotować 3 minuty. Następnie odcedzić. Potem dodać pierś z kurczaka, paprykę, olej, papryczki, posiekane cebule, i sok z limonki. Gotować 3 minuty i dodać grzybki. Podawać z posiekaną bazylią.