Sposób przygotowania:
Zupa z kalafiorem
Kalafior zatapiamy w zakwaszonej wodzie na kilka minut, płuczemy i dzielimy na różyczki . Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy,płuczemy i i dowolnie kroimy( ja pokroiłam w słupki).
Stawiamy wodę do gotowania (ok 2 i 1/2-3 litry) wrzucamy ziemniaki, solimy.
Natkę pietruszki (gałązkę natki pietruszki można zostawić do posypania), lubczyk i por płuczemy, dodajemy do zupy.
Chwilę gotujemy i dodajemy paprykę i groszek (u mnie konserwowy). Gotujemy do miękkości.
Zupę zagęszczamy łyżką mąki i na koniec dodajemy śmietanę (można jej dodać więcej).
Zupę doprawiamy dość mocno do smaku. Na koniec posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
Stawiamy wodę do gotowania (ok 2 i 1/2-3 litry) wrzucamy ziemniaki, solimy.
Natkę pietruszki (gałązkę natki pietruszki można zostawić do posypania), lubczyk i por płuczemy, dodajemy do zupy.
Chwilę gotujemy i dodajemy paprykę i groszek (u mnie konserwowy). Gotujemy do miękkości.
Zupę zagęszczamy łyżką mąki i na koniec dodajemy śmietanę (można jej dodać więcej).
Zupę doprawiamy dość mocno do smaku. Na koniec posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
Jagodowa
Magdalena88
katarzynka455