Sposób przygotowania:
Zupa warzywna z klopsikamiETAP 1:
Porcję rosołową wkładamy do garnka, wlewamy wodę i wsypujemy sól do smaku.Gotujemy.
ETAP 2:
Marchewki kroimy w plasterki, a por drobno siekamy.
ETAP 3:
Cebulę i cukinię obieramy, po czym kroimy w kostkę. Zieleninę płuczemy.
ETAP 4:
Kalarepę i ziemniaki obieramy. Kalarepę trzemy na tarce o dużych oczkach, a ziemniaki kroimy w kostkę.
ETAP 5:
Warzywa wsypujemy do gotującego się wywaru. Gotujemy, w między czasie dodajemy kostki rosołowe do smaku.
ETAP 6:
Mięso mielone przekładamy do miski i przyprawiamy je do smaku. Mieszamy. Z mięsa formujemy małe kulki. Kulki wrzucamy do zupy i całość gotujemy ok. 10 minut. Zdejmujemy z ognia.
Zupę zabielamy kwaśną śmietanę - kwaśną śmietaną przekładamy do kubka, wlewamy nabierkę zupy, mieszamy, po czym wlewamy do zupy.