Sposób przygotowania:
Zupa z młodej kapusty
1. Kapustę poszatkować. Ziemniaki pokroić w małą kostkę, a marchewkę w słupki lub plasterki. Warzywa zalać 3 litrami wody, doprawić zielem angielskim, solą i liściem laurowym. Gotować około 40 minut.
2. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Następnie dodać do zupy (bez wytopionego tłuszczu). Gotowane mięso także pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zupy.
3. Gdy warzywa w zupie będą miękkie należy przygotować zasmażkę: boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć (bez dodatku tłuszczu) aż się zrumieni. Następnie dodać 2 łyżki mąki i także ją zrumienić, mieszać co jakiś czas, po czym dodać do gotującej się zupy. Do zupy dodać kostkę rosołową i przyprawę warzywną.
Gotować jeszcze około 7 minut. Podawać z pieczywem.
2. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Następnie dodać do zupy (bez wytopionego tłuszczu). Gotowane mięso także pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zupy.
3. Gdy warzywa w zupie będą miękkie należy przygotować zasmażkę: boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć (bez dodatku tłuszczu) aż się zrumieni. Następnie dodać 2 łyżki mąki i także ją zrumienić, mieszać co jakiś czas, po czym dodać do gotującej się zupy. Do zupy dodać kostkę rosołową i przyprawę warzywną.
Gotować jeszcze około 7 minut. Podawać z pieczywem.