mała czarna

mała czarna

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

zupa warzywna (pikantna)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

idealna na zimne dni,super rozgrzewa:)

zupa warzywna (pikantna)

Składniki:

zupa warzywna (pikantna)

 

  • duża puszka pomidorów
  • pół czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • 25 dag marchewki
  • 3 dymki
  • keczup
  • sos sojowy,pieprz
  • przyprawa curry oraz chilli
  • 3 szklanki bulionu drobiowego(z kostki)
  • 1 nieduża pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

zupa warzywna (pikantna)
Cebule obieramy i siekamy. Podsmażamy ją na rozgrzanym oleju. Zalewamy bulionem i dodajemy pokrojona w kostkę marchewkę. Gotujemy jakieś 25-30 minut. Paprykę opłukać i usunąć gniazda nasienne;pokroić w paski. W trakcie gotowania dodać ją razem z pomidorami. Zupę odstawić z ognia;można ja ewentualnie lekko zmiksować(niekoniecznie). Doprawić keczupem(na oko-aby do smaku),solą pieprzem i kilkoma kroplami sosu sojowego. Pierś z kurczaka opłukać i pokroić na drobne kawałki,podsmażyć na pozostałym oleju. Dymkę obrać i pokroić,razem z mięsem wrzucić do zupy. Całość gotować jakieś 5-7 minut jeszcze. Podawać z białym pieczywem.