Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa warzywna z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zamiast oliwy można używać masło naturalne. Jest bardzo smaczne ale szybciej się przypala.

Zupa warzywna z cukinią

Składniki:

Zupa warzywna z cukinią

 

  • 1 szt cukinia średnia,
  • 5 szt pomidory,
  • 1 szt cebula,
  • 1 szt papryka zielona,
  • 2 szt kostka rosołowa,
  • 1 łyżka oliwa,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku przyprawa Przyprawa do zup

Sposób przygotowania:

Zupa warzywna z cukinią
Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Cukinię umyć obrać, pokroić w dość dużą kostkę. . Paprykę umyć oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać oliwę, wsypać posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie dodać cukinię i pomidory, dusić około 10 minut. Po tym czasie do cukinii z pomidorami wlać 2 szklanki gorącej wody, dodać kostkę rosołową i paprykę. Dusić pod przykryciem do miękkości. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi.[ Zupę można zagęścić śmietaną, wymieszaną z mąką]. Podawać z pieczywem