Jadwiga Górka

Jadwiga Górka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Zupa warzywna z kuskusem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Miła odmiana po zawiesistych polskich zupach.

Zupa warzywna z kuskusem

Składniki:

Zupa warzywna z kuskusem

 

  • puszka kukurydzy
  • 30 dag pomidorów
  • 30 dag kuskusu
  • kostka rosołowa
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 ml jogurtu
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa warzywna z kuskusem
Kuskus wsypać do miski lub głębokiego talerza, zalać wrzącą, lekko osoloną wodą, odstawić na kilka minut, by dobrze napęczniała i wymieszać widelcem. Zagotować półtora litra wody, wrzucić kostkę rosołową. Czosnek obrać i posiekać, a pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, miąższ pokroić w kostkę, wycinając przy tym twardą nasadę ogonków. Pomidory, czosnek oraz dokładnie osączone ziarna kukurydzy dodać do bulionu, wlać oliwę i gotować około 10 minut. Doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Połączyć z jogurtem. Szczypiorek i natkę pietruszki przebrać, opłukać, dokładnie otrzepać z wody i posiekać. Zieleniną posypać zupę. Kuskus nałożyć na talerze i wlać zupę. Po nalaniu zupy każdą porcję można jeszcze posypać parmezanem.

Tagi:

kuskus