Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Zupa węgierskich mnichów

  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Rybę oczyścić i wyfiletować, po czym zmielić w maszynce do mięsa. Dodać tartą

Zupa węgierskich mnichów

Składniki:

Zupa węgierskich mnichów

 

  • 1 karp (1,2 kg)
  • 1,5 I wywaru z warzyw (może być z kostki)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki tartej bułki
  • łyżka mąki
  • 150 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa węgierskich mnichów
Rybę oczyścić i wyfiletować, po czym zmielić w maszynce do mięsa. Dodać tartą bułkę i posiekaną natkę pietruszki. Całość podsmażyć na maśle przez około 5 minut, a następnie zalać wywarem z warzyw. Gotować na wolnym ogniu 10 minut, następnie dodać śmietanę wymieszaną z mąką. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować. Można podawać z kluseczkami kładzionymi.

Tagi:

tarta karp