Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Zupa wielowarzywna z soczewicą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczna zupa dla wielbicieli jarzynowych. Ze zdrowymi warzywami i soczewicą. Zabielona śmietanką – jest gęsta, przepyszna i sycąca.

Zupa wielowarzywna z soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa wielowarzywna z soczewicą

 

  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 15 cm pora
  • 4 duże rzodkiewki
  • Kawałek dyni
  • 150 g groszku zielonego
  • 3 łyżki czerwonej soczewicy
  • 50 ml śmietany 30%
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • Sól do smaku
  • Pieprz kolorowy

 

Sposób przygotowania:

Zupa wielowarzywna z soczewicą
Ziemniaki i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Wstawić na gaz. Łodygi selera i por umyć, posiekać drobno. Wrzucić do garnka,. Dynię obrać, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Rzodkiewki umyć, odciąć końcówki, pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do garnka. Dodać groszek, ja użyłam mrożonego. Dodać troszkę soli i gotować minut. Dodać przepłukaną soczewicę. Przykryć i gotować zupę na małym ogniu do miękkości warzyw. Następnie zabielić śmietaną i dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
Zupa wielowarzywna z soczewicą
Dynię obrać, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Rzodkiewki umyć, odciąć końcówki, pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do garnka.
Zupa wielowarzywna z soczewicą
Dodać groszek, ja użyłam mrożonego. Dodać troszkę soli i gotować minut.
Zupa wielowarzywna z soczewicą
Dodać przepłukaną soczewicę. Przykryć i gotować zupę na małym ogniu do miękkości warzyw.
Zupa wielowarzywna z soczewicą
Następnie zabielić śmietaną i dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.