Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Zupa z boćwiną i kapustą pekińską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zupa typowo wiosenna ugotowana jesienią przypomina nam wiosnę.

Zupa z boćwiną i kapustą pekińską

Składniki:

Zupa z boćwiną i kapustą pekińską

 

Sposób przygotowania:

Zupa z boćwiną i kapustą pekińską
Buraki umyć, oczyścić, opłuka. Cebulę obrać, opłukać. Kapustę pekińską oczyścić z zewnętrznych liści, umyć wraz z liśćmi boćwiny, magi i selerem naciowym. Buraki i cebulę poszatkować na tarce do warzyw. Warzywa liściaste drobno pokroić. Zagotować 5 - 6 szklanki wody z dodatkiem soli i masła, do wrzątku włożyć wszystkie przygotowane warzywa, ugotować je do miękkości (ok. 12 - 15 minut). Odstawić, zakwasić sokiem z cytryny - do smaku, dodać roztarty z odrobiną soli i łyżeczką cukru czosnek i śmietanę. Przyprawić do smaku solą, cukrem i ew. sokiem z cytryny. Dodać oddzielnie ugotowaną fasolkę. Wyporcjować na talerze, wkładając do każdej porcji 1 jajo ugotowane na twardo i pokrojone w cząstki. Podawać z ziemniakami.