Zupa z boczniakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

aromatyczna lekka zupa z boczniakiem

Zupa z boczniakami

Składniki:

Zupa z boczniakami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa z boczniakami
Przygotowanie;
Boczniaki oczyścić, pokroić w cienkie paseczki. Mocno rozgrzać w garnku łyżkę masła, smażyć na nim boczniaki około 5 minut na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Grzyby podlać rosołem, gotować około 10 minut. Pozostałe masło rozgrzać na patelni posypać mąką, krótko zasmażyć na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Następnie oprószyć słodką papryką. Przygotowaną zasmażką zaprawić zupę rozprowadzając ją dokładnie, cały czas mieszając, Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Całość gotować jeszcze około 15 minut. Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać do zupy, dokładnie wymieszać. Udekorować paseczkami czerwonej papryki i listkami natki pietruszki.