WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pikantna zupa z boczniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa z krojonych boczniaków, przypominająca nieco flaczki w wegetariańskiej odsłonie. Mocno pikantna i aromatyczna na jesienne dni.

Pikantna zupa z boczniaków

Składniki:

Pikantna zupa z boczniaków

 

Sposób przygotowania:

Pikantna zupa z boczniaków

Grzyby

Pikantna zupa z boczniaków
Bardzo dobre są dość spore grzyby z ładnymi blaszkami.

Boczniaki dokładnie płuczemy i kroimy w dość cienkie paski w poprzek, by przypominały kształtem flaczki.

Smażenie

Pikantna zupa z boczniaków
Pokrojone boczniaki podsmażamy na maśle.

Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy boczniaki, lekko solimy i chwilę podsmażamy, aż woda odparuje.

Zupa

Pikantna zupa z boczniaków
Zagotowujemy wodę z przyprawami na zupę.

Do garnka wlewamy ok 2 litry wody i wszystkie przyprawy. Zagotowujemy. Marchew i pietruszkę ścieramy na grubej tarce. Czosnek dodajemy w całości.

Łączenie

Pikantna zupa z boczniaków
Do płynu dodajemy warzywa i podsmażone grzyby.

Do gotującego się płynu wrzucamy warzywa i podsmażone grzyby. Gotujemy, aż warzywa lekko zmiękną. Na patelni przesmażamy na odrobinie oleju mąkę i zagęszczamy nią zupę. Gotujemy jeszcze kilka minut.