Sposób przygotowania:
Zupa z Botwinki
Go garnka nalewamy wody, możemy zrobić wywar ze skrzydełek lub nóżek, lub też wrzucić 2 kostki rosołku. Gotujemy tak długo aż rosołki się rozpuszczą, a mięsko będzie miękkie.
Cała botwinkę płuczemy pod wodą. Następnie buraczki kroimy na paseczki, liście kroimy w kosteczkę, łodyżki kroimy na 1 cm paski. Do wywaru dodajemy całą botwinkę, koperek, pietruszkę, 2 ząbki czosnku ( sprasowane wcześniej na prasce ), ogórki kiszone ( wcześniej pokrojone na cztery części- ogórki kiszone są bo to aby zupie nadać kwaskowatości. Jak ktoś nie lubi ogórków nie trzeba ich jeść ) , i ok pół buteleczki koncentratu. Dolewamy według własnego gustu .
Po zagotowaniu się zupki zaklepujemy ją aby była gęstsza ( ok. 1,5 łyżki maki i wody), następnie łyżkę śmietany mieszamy z wodą, tak aby nie było żadnych grudek. i wlewamy do zupki. Gotujemy . Tak po 10 - 15 min na sam koniec dodajemy koperek i pietruszkę. Ja daję całą natkę koperku i pietruszki. Wtedy Zupa ma koperkowy posmak. I na sam koniec pozostaje tylko zjeść naszą zupkę :)
SMACZNEGO !
Cała botwinkę płuczemy pod wodą. Następnie buraczki kroimy na paseczki, liście kroimy w kosteczkę, łodyżki kroimy na 1 cm paski. Do wywaru dodajemy całą botwinkę, koperek, pietruszkę, 2 ząbki czosnku ( sprasowane wcześniej na prasce ), ogórki kiszone ( wcześniej pokrojone na cztery części- ogórki kiszone są bo to aby zupie nadać kwaskowatości. Jak ktoś nie lubi ogórków nie trzeba ich jeść ) , i ok pół buteleczki koncentratu. Dolewamy według własnego gustu .
Po zagotowaniu się zupki zaklepujemy ją aby była gęstsza ( ok. 1,5 łyżki maki i wody), następnie łyżkę śmietany mieszamy z wodą, tak aby nie było żadnych grudek. i wlewamy do zupki. Gotujemy . Tak po 10 - 15 min na sam koniec dodajemy koperek i pietruszkę. Ja daję całą natkę koperku i pietruszki. Wtedy Zupa ma koperkowy posmak. I na sam koniec pozostaje tylko zjeść naszą zupkę :)
SMACZNEGO !
Saja