Justi18

Justi18

Kucharz
[Przepisów: 17]

Zupa z Botwinki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa lub też Chłodnik z Botwinki. Ja wolę jednak podawane na ciepło :) Pycha !

Zupa z Botwinki

Składniki:

Zupa z Botwinki

 

  • pęczek botwinki
  • 2 ogórki kiszone
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • koncentrat z buraków w butelce ( Rolnik )

Sposób przygotowania:

Zupa z Botwinki
Go garnka nalewamy wody, możemy zrobić wywar ze skrzydełek lub nóżek, lub też wrzucić 2 kostki rosołku. Gotujemy tak długo aż rosołki się rozpuszczą, a mięsko będzie miękkie.

Cała botwinkę płuczemy pod wodą. Następnie buraczki kroimy na paseczki, liście kroimy w kosteczkę, łodyżki kroimy na 1 cm paski. Do wywaru dodajemy całą botwinkę, koperek, pietruszkę, 2 ząbki czosnku ( sprasowane wcześniej na prasce ), ogórki kiszone ( wcześniej pokrojone na cztery części- ogórki kiszone są bo to aby zupie nadać kwaskowatości. Jak ktoś nie lubi ogórków nie trzeba ich jeść ) , i ok pół buteleczki koncentratu. Dolewamy według własnego gustu .
Po zagotowaniu się zupki zaklepujemy ją aby była gęstsza ( ok. 1,5 łyżki maki i wody), następnie łyżkę śmietany mieszamy z wodą, tak aby nie było żadnych grudek. i wlewamy do zupki. Gotujemy . Tak po 10 - 15 min na sam koniec dodajemy koperek i pietruszkę. Ja daję całą natkę koperku i pietruszki. Wtedy Zupa ma koperkowy posmak. I na sam koniec pozostaje tylko zjeść naszą zupkę :)

SMACZNEGO !