annamaria

annamaria

Szef Kuchni
[Przepisów: 75]

Zupa z brukselki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Brukselka zawiera sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten oraz kwas foliowy i wiele witamin.

Zupa z brukselki

Składniki:

Zupa z brukselki

 

Sposób przygotowania:

Zupa z brukselki
Brukselkę opłukać i delikatnie podsmażyć na maśle.
Przełożyć do wyższego garnka, wlać bulion i 3 szklanki gorącej wody. Gotować około 20 minut z dodatkiem soli.
Wyjąć kilka brukselek i przekroić na pół.
Pozostałą zupę zmiksować na krem.
Dodać śmietanę i pół łyżeczki cukru (i jeśli ktoś lubi to 2 łyżeczki curry). Całość jeszcze raz zagotować. Wrzucić wyjęte wcześniej połówki brukselki. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Tagi:

brukselka