Zupa z chińskiej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podgrzać wywar z warzyw w dużym naczyniu, w międzyczasie oddzielić łodygi od kapusty a liście drobno poszatkować Do gotujące

Zupa z chińskiej kapusty

Składniki:

Zupa z chińskiej kapusty

 

  • Pół kilograma kapusty pak choi (można zastąpić kapustą włoską)
  • Dwie i pół szklanki warzywnego wywaru
  • 8 łyżek ryżu
  • 1 świeża czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego (jasnego)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • Pół szklanki wody

Sposób przygotowania:

Zupa z chińskiej kapusty
Podgrzać wywar z warzyw w dużym naczyniu, w międzyczasie oddzielić łodygi od kapusty a liście drobno poszatkować

Do gotującego się wywaru dodać poszatkowaną kapustę, gotować na wolnym ogniu ok.15 min, od czasu do czasu mieszając

Pokroić drobno chilli, zalać ją octem ryżowym i sosem sojowym – wymieszać. Dodać do wywaru, doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze ok. 3 min.

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie

Mąkę kukurydzianą rozprowadzić w wodzie (najlepiej, aby była letnia – mąka lepiej się rozpuści), powoli zagęścić zupę, cały czas mieszając. Gotować jeszcze przez chwilę (maksymalnie 5 min.)

Nałożyć do miseczki po dwie łyżki ryżu i zalać gorącą zupą

Tagi:

ryż sosy kapusta