bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Zupa z cielęciny zwana Mariacką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

zupa o intensywnym smaku z połączenia wywaru jarzynowego, cielęciny i sera. Przepis z ksiażki "Kuchnia Polska 1001 przepisów" Ewy Aszkiewicz

Zupa z cielęciny zwana Mariacką

Składniki:

Zupa z cielęciny zwana Mariacką

 

Sposób przygotowania:

Zupa z cielęciny zwana Mariacką
Cielęcinę przepuszczamy przez maszynkę dwa razy i wrzucamy do gorącego rosołu. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 25 min aż zmięknie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy starty ser. Osobno w garnuszku rozcieramy żółtka ze szczyptą soli i 2 łyżkami przestudzonego rosołu. Gdy się połączą, dodajemy je do zupy, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Koperek dodajemy przed zdjęciem zupy z ognia. Przed podaniem podgrzewamy, nie dopuszczając, by zupa się zagotowała.

Tagi:

sery beza ser bezy