Marino2709

Marino2709

Kucharz
[Przepisów: 5]

Zupa z cukini z zielonym sufletem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna pożywna i tania zupka - polecam

Zupa z cukini z zielonym sufletem

Składniki:

Zupa z cukini z zielonym sufletem

 

  • 500g cukini
  • 1 średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 1+2 łyżki masła
  • ¾ l bulion mięsny
  • 4 kromki bagietki, grubości ok. 4 cm (lub z innego białego starszego chleba o średnicy ok 8 cm)
  • 1 jajko (oddzielone białko od żółtka)
  • 30 g. tarty parmezan
  • łyżka ziarenek koperkowych
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa z cukini z zielonym sufletem
Cukinię obrać , posiekać w kostkę, (obierki nie wyrzucać). Cebulę i czosnek drobno posiekać. Do wiekszego garnka roztopić łyżkę masła, wrzucić najpierw cebulę, pózniej czosnek a na koniec pokrojoną w kostkę cukinię – poddusić, posypać ziarenkami koperku, i zalac wszystko przygotowanym bulionem. Gotować jeszcze 20 min pod przykryciem na lekkim ogniu. Na patelni w dwóch łyżkach masła przyrumienić w/w bagietki (lub chlebek)Piekarnik zagrzać do 220 stopni Obierki z cukini drobno posiekać i pomiksować na gładkie puree, dodać parmezan,sól i pieprz. Białko ze szczypta soli ubić na sztywna pianę i delikatnie domieszać do puree. Otrzymaną masę nałożyć na zarumienione bagietki i włożyć do piekarnika na 10 min (200 stopni cyrkulacji powietrznej), masa na bagietkach zrobi się lekko puszysta. W tym czasie zupę zmiksować na kremowo, żółtko z odrobiną zupy zaklepać, dodac do zupy. Zupę podzielić do czterech talerzy na środek włożyć gotowe bagietki, przystroić i smacznego