Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa z cukinią i kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna, lekka zupka ze świeżą cukinią i innymi warzywami z dodatkiem kaszy jaglanej... Smaczna i zdrowa:)

Zupa z cukinią i kaszą jaglaną

Składniki:

Zupa z cukinią i kaszą jaglaną

 

  • 50 g pora
  • 50 g selera korzeniowego
  • 1 pietruszka
  • 3 marchewki
  • olej do smażenia
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 4 duże ziemniaki
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 cukinia
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Zupa z cukinią i kaszą jaglaną

Etap 1

Zupa z cukinią i kaszą jaglaną
Oczyszczone i rozdrobnione warzywa podsmażane na oleju.

Por oczyścić, drobno pokroić. Marchewki, seler i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przygotowane warzywa podsmażać w garnku na rozgrzanym oleju przez kilka minut.

Etap 2

Zupa z cukinią i kaszą jaglaną
Bulion drobiowy dodany do podsmażonych w garnku warzyw.

Do warzyw wlać bulion, zagotować.

Etap 3

Zupa z cukinią i kaszą jaglaną
Obrane umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę.

Etap 4

Zupa z cukinią i kaszą jaglaną
Pokrojone ziemniaki i kasza jaglana dodane do wywaru.

Ziemniaki dodać razem z kaszą do wywaru. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Od czasu do czasu zamieszać.

Etap 5

Zupa z cukinią i kaszą jaglaną

Cukinię umyć, pokroić w kostkę razem ze skórką. Dodać ją do gotującej się zupy.

Etap 6

Zupa z cukinią i kaszą jaglaną

Gotować dalej do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną.