Sposób przygotowania:
Zupa z czerwonej kap. z kładzionymi klus
Rosół zagotować. Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, wyciąć głąb i poszatkować dosyć drobno. Opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Pora umyć, osuszyć i pokroić w pół plasterki. Do gotującego się rosołu wrzucić kapustę i pora i gotować do miękkości. W między czasie pokroić włoszczyznę ( ja zawsze gotuję rosół z całymi warzywami i dlatego piszę,że trzeba ją pokroić, osoby które mają już ugotowany rosół z pokrojoną włoszczyzną mają miej pracy:)). Woszczyznę dodać do zupy. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, zdjąć z ognia i spróbować smak zupy, gdy będzie za mało słona dodać odrobinę soli. Wymieszać. Kluski: W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. W misce mąkę dokładnie rozprowadzić z jajkiem, szczyptą soli i 2 łyżkami wody,żeby nie było grudek, Dodać jeszcze 4-5 łyżek i dokładnie utrzeć. Ciasto powinno być jak gęsta śmietana. Na bok łyżeczki nakładać ciasto i kłaść na wrzątek. Od momentu wypłynięcia gotować około 2 minut. Przekładać na sito, odsączyć. Kluski przełożyć na talerz i zalać gorącą zup i posypać natką. Smacznego!