monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1335]

Zupa z czerwonej kap. z kładzionymi klus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mąż jak zobaczył kolor zupy stwierdził,że na obiad denaturat będzie:), a potem okazało się,że zupka bardzo mu posmakowała:), więc zapraszam

Zupa z czerwonej kap. z kładzionymi klus Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z czerwonej kap. z kładzionymi klus

 

  • około 1 litra przecedzonego rosołu niedzielnego
  • włoszczyzna z rosołu ( z wyjątkiem pora)
  • 20 dag kapusty czerwonej
  • 5 cm pora
  • sól
  • Kluski:
  • szklanka mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • Dodatkowo:
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa z czerwonej kap. z kładzionymi klus
Rosół zagotować. Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, wyciąć głąb i poszatkować dosyć drobno. Opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Pora umyć, osuszyć i pokroić w pół plasterki. Do gotującego się rosołu wrzucić kapustę i pora i gotować do miękkości. W między czasie pokroić włoszczyznę ( ja zawsze gotuję rosół z całymi warzywami i dlatego piszę,że trzeba ją pokroić, osoby które mają już ugotowany rosół z pokrojoną włoszczyzną mają miej pracy:)). Woszczyznę dodać do zupy. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, zdjąć z ognia i spróbować smak zupy, gdy będzie za mało słona dodać odrobinę soli. Wymieszać. Kluski: W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. W misce mąkę dokładnie rozprowadzić z jajkiem, szczyptą soli i 2 łyżkami wody,żeby nie było grudek, Dodać jeszcze 4-5 łyżek i dokładnie utrzeć. Ciasto powinno być jak gęsta śmietana. Na bok łyżeczki nakładać ciasto i kłaść na wrzątek. Od momentu wypłynięcia gotować około 2 minut. Przekładać na sito, odsączyć. Kluski przełożyć na talerz i zalać gorącą zup i posypać natką. Smacznego!
Zupa z czerwonej kap. z kładzionymi klus
kapustę dosyć drobno posiekać, a następnie opłukać, umytego pora pokroić w pół plasterki
Zupa z czerwonej kap. z kładzionymi klus
Włoszczyznę z rosołu pokroic w kostke średniej wielkości
Zupa z czerwonej kap. z kładzionymi klus
Ciasto na kluseczki kładzione powinno przypominać gęstą śmietanę
Zupa z czerwonej kap. z kładzionymi klus
Gotowe kluszeczki przelożyć na talerz i zalać gorącą zupą

Tagi:

jajko jajka