eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zupa Eli z czerwonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Gotowałam kapuśniak z różnych rodzajów kapusty. Tym razem ugotowałam zupę z czerwonej kapusty która wyszła bardzo dobra.

Zupa Eli z czerwonej kapusty

Składniki:

Zupa Eli z czerwonej kapusty

Wywar

składniki zupy

  • 1/2 średniej kapusty czerwonej
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 10 dużych ziemniaków

dodatki

Sposób przygotowania:

Zupa Eli z czerwonej kapusty

przygotowanie wywaru

Porcję rosołową umyć,włożyć do dużego garnka i zalać wodą. Dodać liście laurowe,ziele angielskie,posolić i ugotować wywar.

Przygotowanie kapusty

Zupa Eli z czerwonej kapusty
Do poszatkowanej kapusty dodać wodę,ocet,sól do smaku i ugoyować.

Kapustę pokroić,zalać wodą dodać sól,ocet i ugotować.

przygotowanie jarzyn

Zupa Eli z czerwonej kapusty
Obrane ze skórki i umyte jarzyny pokroić w kostkę.

Marchewki,pietruszkę i seler obrać ze skórki,umyć i pokroić w kostkę.

przygotowanie ziemniaków

Zupa Eli z czerwonej kapusty
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę.

Ziemniaki obrać ze skórki,umyć i pokroić w kostkę.

przygotowanie mięsa

Zupa Eli z czerwonej kapusty
Obrane ze skóry i kości mięso pokroić w kostkę.

Ugotowaną porcję rosołową wyjąć z wywaru i usunąć skórę i kości. Mięso pokroić.

gotowanie zupy

Do garnka z wywarem dodać pokrojone jarzyny i gotować 5 minut. Do zupy dodać ziemniaki i gotować aż będą miękkie. Margarynę roztopić w rondlu dodać mąkę i zasmażyć. Zasmażkę dodać do zupy i chwilę pogotować.

Do zupy dodać pokrojone mięso y ugotowaną z octem czerwoną kapustę wraz z wodą. Całość doprawić pieprzem i maggi do smaku.Smacznego!


Tagi:

kapusta