Sposób przygotowania:
Kapuśniak z czerwoną fasolą
Warzywa umyć i osuszyć. Kapustę biała cienko poszatkować lub zetrzeć na tarce z podłużnym ostrzem. Marchewkę i pietruszkę pokroić w mała kostkę a por w krążki cienkie. W garnku roztopić masło i wrzucić kapustę, marchewkę, pietruszkę i por. Lekko zrumienić. Następnie wlać około 1,5-2 litrów wody, dodać liść, ziele i goździki. Zagotować. W między czasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Gdy wywar się zagotuje dodać ziemniaki i 1 łyżeczkę soli i dalej gotować. Gdy ziemniaki będą na wpół miękkie, dodać pokrojoną kapustę kiszoną. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucic na nią pokrojoną w mała kostkę kiełbasę. I zrumienić ją. Gdy to następni dodać pokrojoną w małą kostkę cebulę. I smażyć jeszcze 4-5 minut. Następnie dodać wszystko do garnka z zupą. Dodać opłukaną i osączoną fasolę i dobrze wymieszać. Po około 5 minutach zdjąć z ognia. Zupa gotowa. Smacznego!