monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Kapuśniak z czerwoną fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kolejna zupka z gatunku tych sycących i rozgrzewających:)

Kapuśniak z czerwoną fasolą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak z czerwoną fasolą

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z czerwoną fasolą
Warzywa umyć i osuszyć. Kapustę biała cienko poszatkować lub zetrzeć na tarce z podłużnym ostrzem. Marchewkę i pietruszkę pokroić w mała kostkę a por w krążki cienkie. W garnku roztopić masło i wrzucić kapustę, marchewkę, pietruszkę i por. Lekko zrumienić. Następnie wlać około 1,5-2 litrów wody, dodać liść, ziele i goździki. Zagotować. W między czasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Gdy wywar się zagotuje dodać ziemniaki i 1 łyżeczkę soli i dalej gotować. Gdy ziemniaki będą na wpół miękkie, dodać pokrojoną kapustę kiszoną. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucic na nią pokrojoną w mała kostkę kiełbasę. I zrumienić ją. Gdy to następni dodać pokrojoną w małą kostkę cebulę. I smażyć jeszcze 4-5 minut. Następnie dodać wszystko do garnka z zupą. Dodać opłukaną i osączoną fasolę i dobrze wymieszać. Po około 5 minutach zdjąć z ognia. Zupa gotowa. Smacznego!
Kapuśniak z czerwoną fasolą
biała kapustę marchewkę oraz pietruszkę zrumienić
Kapuśniak z czerwoną fasolą
dodać wode liść laurowy goździki i ziele
Kapuśniak z czerwoną fasolą
kiełbasę i cebule zrumienić na patelni
Kapuśniak z czerwoną fasolą
do zupy dodać fasolę oraz kiełbasę i wymieszać