iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zupa z czerwonej kapusty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Taka inna wersja tradycyjnego kapuśniaku u mnie taka zupka pojawia się od czasu do czasu i ze względu na kolor jest przez mojego męża nazywana denaturatką.

Zupa z czerwonej kapusty

Składniki:

Zupa z czerwonej kapusty

 

Sposób przygotowania:

Zupa z czerwonej kapusty

ETAP 1:

Zupa z czerwonej kapusty
Wszystko w garnku przykryć i gotować do miękkości.

Marchew obrać i pokroić w plasterki dodać do niej obrany seler i pietruszkę dołożyć do tego gałązkę lubczyku i 2-3 gałązki kopru oraz 1 łyżeczkę jarzynki, zalać wszystko 1,5 litra wody, przykryć i zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w niezbyt dużą kostkę, kapustę drobno poszatkować i wszystko dodać do garnka z zupą, można dodać też gałązki zielonej pietruszki przykryć i gotować do miękkości.

ETAP 2:

Zupa z czerwonej kapusty
Mięso może śmiało być z wcześniejszego obiadu.

Pod koniec dodać pokrojone w kostkę mięso u mnie jest to mięso z wcześniejszego obiadu. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody i jogurtem, następnie wlać do gotującej się zupy i po zagotowaniu doprawić do smaku solą i pieprzem,

ETAP 3:

Zupa z czerwonej kapusty
Zupę zakwasić wodą z kiszonych ogórków.

Wyłączyć palnik i zakwasić lekko zupę wodą z kiszonych ogórków 1-2 łyżki wody na taka ilość zupy.