paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Zupa z czerwonej soczewicy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa z czerwonej soczewicy - smaczna zdrowa i bardzo sycącą. Taką zupę podaje także mojemy 18miesięcznemy Synkowi.

Zupa z czerwonej soczewicy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa z czerwonej soczewicy

 

  • 1 i 1/2 szkl czerwonej soczewicy
  • 600 g pomidorów ( mogą być różne rodzaje)
  • 3 małe cebule
  • 1600 ml wody
  • sól, pieprz
  • po 1 łyżeczce: bazylia, oregano, słodka papryka mielona
  • 2 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 średnia marchew
  • 1 mała pietruszka

Sposób przygotowania:

Zupa z czerwonej soczewicy

Krok 1

Pomidory delikatnie nacinamy w kilku miejscach i wkładamy do miski. Zalewamy wrzątkiem. Po 2 minutach wylewamy wodę i polewamy pomidory zimną wodą. Pomidory obieramy ze skóry.

Krok 2

Zupa z czerwonej soczewicy
krojenie pomidorów w dowolnej wielkości kostkę

Pomidory kroimy w kostkę.

Krok 3

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem i szklimy.

Krok 4

Zupa z czerwonej soczewicy
Dodanie pomidorów do zeszklonej cebuli w garnku

Do zeszklonej cebuli dodajemy pomidory i przesmażamy ok 5 minut.

Krok 5

Zupa z czerwonej soczewicy

Marchew i pietruszkę myjemy i osuszamy. Ścieramy na tarce do warzyw i wrzucamy do garnka z cebulą i pomidorami.

Krok 6

Zupa z czerwonej soczewicy

Soczewicę wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i mieszamy.

Krok 7

Zupa z czerwonej soczewicy

Dodajemy przyprawy oraz koncentrat. Mieszamy. Gotujemy ok 30 minut od czasu do czasu mieszając.


Tagi:

soczewica