xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Zupa z czerwonej soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moja pierwsza zupa z soczewicy, moje pierwsze gotowanie soczewicy :) Soczewica pierwszy raz na moim stole, przyznam posmakowała mi, będzie gościć jeszcze nie raz.

Zupa z czerwonej soczewicy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z czerwonej soczewicy

 

  • 150g czerwonej soczewicy
  • 1-1.5l bulionu/wody
  • 2 ziemniaki
  • 100g cebuli (pokrojonej w drobną kostkę)
  • marchew
  • 1/2 pietruszki
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • chili
  • 1/2 łyżeczki curry
  • przyprawy : 2x ziele angielskie, czarny pieprz, liść laurowy.

Sposób przygotowania:

Zupa z czerwonej soczewicy
Soczewicę zalewam wrzątkiem, odstawiam na 30min. Zlewam wodę, płuczę ziarna do momentu, aż woda będzie przezroczysta a nie mętna. Ponownie zalewam wodą/bulionem. Zagotowuję, dodaję przyprawy, pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę. Ziemniaki kroję w kostkę, dodaję do soczewicy razem z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Dodaję koncentrat pomidorowy i chili. Gotuję do miękkości ziemniaków (na małym ogniu ok. 30 min) Podaję na gorąco.
Zupa z czerwonej soczewicy
Etap 1 Soczewicę zalewam wrzątkiem na 30min, potem ją płuczę.
Zupa z czerwonej soczewicy
Etap 2 Dodaję bulion/wodę, przyprawy i warzywa
Zupa z czerwonej soczewicy
Etap 3 Soczewicę zaprawiam koncentratem pomidorowym
Zupa z czerwonej soczewicy
Etap 4 Gotuję na małym ogniu do miękkości ziemniaków