Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Zupa z czerwonej soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zdrowa i smaczna zupa z dużą ilością warzyw. Można zrobić ją w wersji jarskiej bez dodawania wywaru mięsnego a w zamian dodać do każdego talerza po łyżce śmietany.

Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

Zupa z czerwonej soczewicy

 

  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 3 szklanki wywaru mięsnego
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zupa z czerwonej soczewicy
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę pokroić w kostkę. Natkę pietruszki drobno pokroić.Cebulę podsmażyć na oleju lub maśle. Pokrojone ziemniaki i warzywa oraz podsmażoną cebulę zalać wywarem mięsnym. Chwilę podgotować. Soczewicę opłukać i dodać do zupy. Dodać przyprawy i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną natkę pietruszki i koncentrat pomidorowy.

Tagi:

soczewica