Sposób przygotowania:
Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów
Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. Do garnka wlać oliwę, podgrzać i wsypać utłuczone w moździerzu nasiona kminu rzymskiego i kminku. Mieszając podgrzewać przez chwilę. Dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i mieszając smażyć bez rumienienia. Dodać rozdrobniony czosnek, a po chwili pozostałe warzywa i dusić pod przykryciem, aż zmiękną. W razie potrzeby wlać kilka łyżek bulionu. Soczewicę bardzo dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, kilka razy ją zmieniając. Pomidory rozdrobnić widelcem i przełożyć do garnka. Wsypać soczewicę, wlać pozostały bulion, doprawić do smaku solą i pieprzem kajeńskim. Zagotować i dalej gotować na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Podawać z listkami świeżego majeranku. *użyłam domowych pomidorów długo pieczonych, ale równie dobrze można użyć dobrej jakości pomidorów z puszki