WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 530]

Zupa z czerwonej soczewicy z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem podsmażonego boczku, startych warzyw i majeranku. Niezwykle rozgrzewająca i aromatyczna.

Zupa z czerwonej soczewicy z boczkiem

Składniki:

Zupa z czerwonej soczewicy z boczkiem

 

  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 20 dkg wędzonego lub parzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki majeranku
  • sól, pieprz
  • 4-5 l wody

Sposób przygotowania:

Zupa z czerwonej soczewicy z boczkiem

Warzywa

Zupa z czerwonej soczewicy z boczkiem
Oczyszczone i starte warzywa gotujemy w garnku.

Soczewicę zalewamy letnią wodą ok godzinę przed gotowaniem.

Marchew, pietruszkę, białą część pora obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy.

Boczek i soczewica

Zupa z czerwonej soczewicy z boczkiem
Najbardziej aromatyczny i smaczny jest boczek wędzony.

Boczek bez skóry kroimy w dość drobne kawałki i razem z obraną i pokrojoną w kostkę cebulką przesmażamy chwilę na patelni i dodajemy do warzyw w garnku.

Soczewicę odsączamy z wody i dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy do miękkości.