bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Zupa z czerwonej soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Przepyszna i pożywna zupa z czerwonej soczewicy. Jest bardzo prosta i szybka do przyrządzenia. Polecam.

Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

Zupa z czerwonej soczewicy

 

  • 3 litry bulionu warzywnego

 

  • 400 gram czerwonej soczewicy

 

  • 0,5 litra przecieru pomidorowego

 

  • 2-3 marchewki

 

  • 1 pietruszka

 

  • kawałek selera

 

 

 

  • 1 cebula

 

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

 

  • 2 łyżki oliwy

 

 

  • 1 łyżeczka majeranku

 

  • 1 łyżeczka oregano

 

 

  • przyprawa maggi w płynie

Sposób przygotowania:

Zupa z czerwonej soczewicy
Cebulę i czosnek drobno siekamy, przesmażamy w dużym garnku na oleju. Zalewamy bulionem z warzyw. Marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki kroimy w kostkę.

Dodajemy razem z soczewicą do zupy. Gotujemy do miękkości warzyw i soczewicy. Po koniec gotowania dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy.

Doprawiamy do smaku przyprawami. Dodajemy roztarty majeranek i oregano.

Tagi:

soczewica