Sposób przygotowania:
Zupa kalafiorowa z porem
Kalafiora obrać z liści,podzielić na różyczki a następnie dokładnie opłukać.
Łodygę selera naciowego po opłukaniu pokroić w kawałeczki.
Pora pokroić w półplasterki, natomiast ząbki czosnku po obraniu rozgnieść i posiekać.
Marchewkę i ziemniaki po obraniu opłukać, następnie pokroić w kostkę.
W garnku zagotować bulion drobiowy włożyć marchewki i gotować około 20 minut.
Następnie dodać ziemniaki, różyczki kalafiora, seler naciowy oraz liście laurowe.
Gotować pod przykryciem 15 minut.
Na maśle podsmażyć por i czosnek ,po podsmażeniu dodać do zupy i gotować kolejne 10 minut.
Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Po ugotowaniu zupę rozlać na talerze ,posypać posiekaną natką pietruszki.
Łodygę selera naciowego po opłukaniu pokroić w kawałeczki.
Pora pokroić w półplasterki, natomiast ząbki czosnku po obraniu rozgnieść i posiekać.
Marchewkę i ziemniaki po obraniu opłukać, następnie pokroić w kostkę.
W garnku zagotować bulion drobiowy włożyć marchewki i gotować około 20 minut.
Następnie dodać ziemniaki, różyczki kalafiora, seler naciowy oraz liście laurowe.
Gotować pod przykryciem 15 minut.
Na maśle podsmażyć por i czosnek ,po podsmażeniu dodać do zupy i gotować kolejne 10 minut.
Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Po ugotowaniu zupę rozlać na talerze ,posypać posiekaną natką pietruszki.
gusia1000
BozenaMatuszczyk