Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Aromatyczna zupa z czerwoną soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, rozgrzewająca, aromatyczna i bardzo pożywna zupa z czerwoną soczewicą. Idealna na mroźne dni.

Aromatyczna zupa z czerwoną soczewicą

Składniki:

Aromatyczna zupa z czerwoną soczewicą

 

  • soczewica czerwona 200 gram
  • ćwiartki z kurczaka 2 szt
  • cebula 1 szt
  • papryka czerwona 1/2 szt
  • ziemniaki 3 szt
  • marchew 2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler korzeniowy 1/4 szt
  • kmin rzymski 1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • suszony majeranek 2 łyżki
  • przecier pomidorowy 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • liście laurowe 2-3 szt
  • ziele angielskie całe kilka szt

Sposób przygotowania:

Aromatyczna zupa z czerwoną soczewicą
Mięso myjemy, zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, sól i ziele angielskie. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Wyjmujemy mięso z garnka, a wywar przecedzamy przez sito.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pokrojone warzywa, smażymy razem przez chwilę. Następnie przekładamy warzywa do odcedzonego wywaru i gotujemy 15 minut.

Soczewicę dokładnie płuczemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy również przyprawy.

Gotujemy 7 minut. Na końcu doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Tagi:

zupa