nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Zupa meksykańska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ostra, rozgrzewająca zupa. Dzięki temu, ze ma w swoim składzie mięso i warzywa, jest sycąca i idealna na jesienno-zimowa pogodę.

Zupa meksykańska

Składniki:

Zupa meksykańska

 

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 czerwone papryki
  • 35 dag pieczarek
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasoli czerwonej
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 kostki rosołowe
  • 2/3 op. przyprawy do kuchni meksykańskiej
  • 1 male opakowanie słodkiej papryki
  • kilka łyżek keczupu
  • ok. 700 ml passaty pomidorowej (użyłam domowej)

Sposób przygotowania:

Zupa meksykańska

Przygotowanie warzyw

Pieczarki obrałam, starłam na plasterki, paprykę pokroiłam w grubsza kostkę, marchewkę i pietruszkę po obraniu starłam na grubych oczkach. Cebulę pokroiłam w kosteczkę, a czosnek drobno posiekałam. Z fasoli odlałam zalewę.

ETAP 2:

W garnku o grubym dnie rozgrzałam olej, zeszkliłam cebule. Dodałam marchewkę z pietruszką, chwile przesmażyłam, dodałam pieczarki, poddusiłam, następnie wrzuciłam czosnek oraz mięso mielone. Dosypałam przyprawę meksykańską, wymieszałam. Zalałam gorąca woda. Dodałam kostki rosołowe, kukurydze z zalewa i fasole. Gotowałam ok. 20 minut na średnim ogniu.
Dodałam pomidory, paprykę w proszku, keczup i zagotowałam.